Genel sorunlar

Genel sorunlar dendiğinde hastalık sınıfına sokulamayacak ama kişiyi rahatsız eden çeşitli klinik bulgular ve bir çok hastalık akla gelir. Bunların önemli bir kısmı kafa derisinden kaynaklanan sorundur. Bu hastalıkları sıklık sırası ve önemine göre özetle şu şekilde yazabiliriz.Her konu için ayrıca ayrıntılı sayfa siteden bulunabilir.

Hastalık sınıfına girip tedavi edilen genel saç sorunları ;
Saç Dökülmesi
Özellikle erkeklerde görülen en sık ve can sıkıcı sorundur öyle ki uğrunda servet harcanacak yada ciddi ağrılara katlanacak kadar kafaya takılabilmektedir. En sık görülen erkek tipi dökülmedir ve erkeklerdeki dökülmelerin % 95 ini kadınlardaki dökülmeleri,n % 50 sini oluşturur bunun dışında diğer dökülme sebepleri; demir eksikliği, guatr, stres, beslenme bozukluğu, hamilelik, loğusalık, sebebi bilinmeyen ( DUPA ), ilaçların yan etkisi, saç çekiştirme tiki, saçkıran, radyoterapi sayılabilir.
Kepek
Yine erkeklerde daha sıktır ve ciddi sıkıntı verecek düzeylerde olabilir. Hafif kepeğin sebebi cilt yenilenmesinde artıştır, yoğun kepeğin sebebi ise mantarlar, yağlı egzama (seboreik dermatit) va yanlış ürün kullanımıdır.
Saçkıran (alopecia areata )
Sebebi kesin değildir para şeklinde yuvarlak dökülme alanları vardır, saçların dökülmesi kısa sürede gerçekleşir ve parlak zemin ortaya çıkar. Doğru ilaçlarla % 95 lere varan başarı elde edilebilmektedir.
Yağlı Egzama
Seboreik dermatit denir en önemli sebebi normalde kafa derisinde yaşayan ama sorun yaratmayan mantarın ( malessezia furfur ) sayıca artarak hastalık yapacak düzeye gelmesiyle ortaya çıkar. Oldukça can sıkıcı bir hastalıktır. Doğru tedavilerle % 100 yakın oranda tedavi edilebilir. Tekrar eğilimi yüksektir.
Egzama
Daha çok alerjik bir rahatsızlıktır, yağlı egzamadan farkı sebebi mantar değil kullanılan ürünlerdir ve ürün kullanımı kesildiğinde düzelir.
Mantar
Daha saldırgan bir mantar yerleşmesiyle olur, mantarın kıl köküne ilerlemesi sonucu kökler ölür, genellikle bakteriler de olaya katılır ve her kılın dibinde cerahat oluşur.
Kafada sivilce
Kıl dibi iltihabı şeklinde olur, tahriş edici bir ürün kullanımında veya saç çekmek gibi travmalarla ortaya çıkabilir, genellikle çok yaygınlaşamaz yüzde görülen sivilce gibidir.

Hastalık sınıfına sokulmayan genel saç sorunları

Saçta incelme
Genellikle B7 vitamini eksikliğinden kaynaklanır ve B7 vitamini almakla düzelir, erkek tipi dökülme öncesi de saçlarda incelme uzamama ve kalite kaybı gibi sorunlar olur.
Kırılarak dökülme
Biotin veya keratin L sistin gibi saçın yapımında kullanılan maddelerin az alınmasıyla ortaya çıkar. Saç kalitesi giderek bozulur xpecia gibi geniş spekrumlu ilaçlarla düzelir. Kuaförlük hizmetlerinin sık yapılması da kırılarak dökülme sebebidir.
Saçta aşırı yağlanma
Sıklıkla düşük yoğunluklu mantarla olur, hastalık oluşturamayacak kadar mantar olur ama yağ salgısını uyarır. Bir diğer sorunsa saç dökülmesi döneminde yağlanma artışı olduğu bilinir.
Kafada kaşıntı
En sık sebebi yoğun kepeğe sebep olan mantarlardır bunun dışında bit, yağlı egzama, tahriş edici ürün kullanımı, sabun kullanımı ve egzama kaşıntı yapabilir.
Kafada vitiligo
Belli bir alanda cilt ve o alanda çıkan saçlar beyazlaşır, sebebi net olarak bilinmemektedir ve tedavisi yoktur, tek çözüm boyamaktır.
Saçta elektriklenme
Fırça gibi uygulamalardan kaynaklanabilir, saçın yapısıla da ilgilidir genellikle krem kullanımıyla düzelir.
Saç uçlarında çatallanma
Kadınlarda görülen bir durumdur akla L sistin eksikliğine bağlıdır, uygun dozda L sistin içeren ilaçlarla tedavi edilebilir.
Uzamayan saçlar
En sık sebebi B7 vitamini ( biotin) eksikliğidir, daha seyrek olarak ta keratin, çinko, L sistin eksikliğinde de görülebilir. Tek başına B7 vitamini veya diğer maddeleri de içeren xpecia benzeri ilaçlar kullanmak sorunu çözer.
Saç Nezlesi
Daha çok saçı gergin bir şekilde bağlamaktan kaynaklanan bir durumdur.
Yıkarda yazan sorunların çoğu ayrı sayfalarda ayrıntılı olarak incelenmiştir çözüm için ilgili sayfaya bakılabilir.

Öncelikle sebep olabilecek nedenler araştırılmalı yada o yönde uygulamalar yapılmalıdır. Normal yaşamda alınacak çok basit önlemlerle bile kırıklar önemli ölçüde engellenebilir. Olabilecek sebepler ve önlemler ise şunlardır;
Sıcak ; Fazla sıcak ortamlara ve işlemlere maruz bırakılmama, sıcak dendiğinde özellikle fön makinesi akla gelir.
Şekillendiriciler fazla uygulanmamalı
Saçlar serbest halde bırakılmalı, toplanacağı zaman da lastik ipler yerine kumaş ve benzeri ipler tercih edilmeli ve çok sıkı bağlanmamalı. kırık saç görseli
Islakken daha narin ve hassas olduğu için taranmamalı.
Geniş dişli tarak kullanılmalı.
İpek ve saten yastık kullanılmalı.
Kimyasal uygulamaları seyrek yapılmalı
Bakım olarak ta
Daha çabuk uzaması için uçlarda oluşan kırıklar aldırılmalı
Saç tipine göre bir tarak ve fırça seçilmeli
Kıvırcık saça sık dişli taraklar kullanılmamalı
Yanlış tarak seçimi su altında bile taradığınızda kırılmalara neden olur, doğru tarak yada fırça seçmeli
Yıkama sonrası uygun saç kremi kullanılmalı.
Banyo sonrası saçları zorlamadan kurutmalıdır.
Tüm bu önlemlerle düzelmediyse tedavi başlamak gerekir
Saç kırıklarına çözüm
Akla ilk gelen sebepler B7 vitamini (biotin) eksikliğidir, bunun için günlük 2 mg B7 vitamini yeterlidir. Diğer sebepler ise keratin , L-Sistin , çinko gibi maddelerin eksikliği olabilir bunlar içinde bu maddeleri içeren xpecia tablet gibi geniş spektrumlu tabletlerden biri kullanılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.