Saç Sorunları

Çok Sayıda konu başlığı yerine genel bir sayfa yapıp anlaşılır bir dille daha seyrek rastlanan sorunları ele aldığım bu sayfada bir çok konuyu okuyabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyacağınızı sanmıyorum ama tabi ki sorunun adıyla yayınlanmış sitelerde daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Elektriklenme aslında önemli bir sorun değildir, kabararak kişinin rahatsız olmasına neden olur.Elektriklenmenin getirdiği bir diğer sorun tarama zorlaşır ve tarama sırasında kırılmalar artar.Saçta elektriklenmenin temel sebebi gerçekten saç telinde durgun elektrik oluşmasıdır.Saça sürtünen tarak saç telinde ( – ) enerji yükü ortaya çıkarır ortaya çıkan bu negatif enerji her saç telinde oluşur.Bilindiği gibi elektrikte aynı yüklü olan şeyler birbirini iter.Saç tellerini hepsi negatif yüklü olduğu için teller birbirinden uzaklaşır ve saçta kabarma olur.

Saçta Elektriklenme

Saç Neden Elektriklenir?
* Tarama ;plastik yapının kılla sürtünmesi elektriklenme sebebidir (tükenmez kalemi elbiseye sürüp küçük kağıt parçasına değdirdiğinizde bu elektriklenmeyi görebilirsiniz).
* Saça uygun şampuan kullanılmaması
* Banyoda saçın çok hırpalanması
* Sıcak fön uygulaması

Saçta Elektriklenme Nasıl Engellenir
En pratik çözüm elektriklenme sebebinin önlenmesidir.Elektriklenmeyi önlemek için seyrek dişli tarak kullanın,parmak tarak denilenleri tercih edin.Doğal malzemeden yapılmış taraklar en az elektriklenme sebebidir.Tarak seçimi dışında şu uygulamalar elektriklenmeyi azaltacaktır.
– Elektriklenmeyi azaltan şampuanları tercih edin
– Saçlarınızı yıkarken kibar davranın fazla zedelememeye özen gösterin
– Saçlarınızı kuruturken havluyu okşama şeklinde kullanın.
– Fazla yıkamak saçın yüzeyini çok temizlediği için elektriklenmeye sebep olabilir bir kez yıkayıp durulayın
– Saç kremi kullanın (köpükte aynı etkiyi yapacağından köpükte kullanılabilir)
– Çok fazla fön kullanmayın saçlarınızı hafif nemli bırakın
– Hafif dalgalanma yapın,hafif dalga elektriklenmenin verdiği görsel rahatsızlığı azaltır.
– Orta ısıda fön kullanın aşırı sıcak hava elektriklenmeye sebep olabilir.
– Saç düzleştirici kullanmamaya çalışın
Tüm bunlarla sorununuzu istediğiniz oranda düzeltemedinizse size yakışan en kısa uzunlukta tutun.Kısa saç daha az elektriklenme eğilimindedir,elektriklenme çok rahatsız edici düzeydeyse saçları kısa tutabilirsiniz.

Saç Beyazlaması
Melanin denilen pigment melanosit hücrelerinden salgılanan boyar maddedir sayesinde renklidir.Vücuttaki beyaz dışındaki tüm renkler iki pigmentle olur biri melanin diğeri kanın rengini veren hem dir.Saçın asıl yapı taşı olan keratin tırnak renginde yani beyazdır.Saçta rengi oluşturan madde melanindir.Melaninin saç kökündeki melanosit isimli hücreler tarafından salgılanır ve kılın yapısına karıştırılarak renklendirilir.

Saç Neden Beyazlar
Saç beyazlaması “yaşlanmak” olarak tanımlanmamalıdır çünkü çok ileri yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi genç yaşlarda da saç beyazlaması görülür.Bu durum kişinin genetik yapısıyla ilgilidir yani anne ve babadan alınan genetik bilgilere göre değişir.Saç kökündeki melanositler yıllar içerisinde ölür ve saça rengini veremez bu durum saçta beyazlamanın tek sebebidir.Melanositlerin hangi sebeple öldüğü veya sayısının neden azaldığı bilinmemektedir.Melanositin hiç olmadığı durum olan albinizm hastalığında saçlar doğuştan beyazdır.

Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir
Saç beyazlaması bilimsel olarak önlenemez bir süreçtir ancak uygun dozda metiyonin (metionin), biotin (günlük 10 mg B7 vitamini) ve pantotenik asit (B5 vitamini) alınması durumunda uzun yıllar ertelenebileceği yönünde bilimsel çalışmalar vardır..Piyasada çeşitli ürünler olsa da beyazlamayı engellemenin yada tedavi etmenin doğal,bitkisel veya ilaçla tedavisi yoktur ve bu ürünler bir çeşit boyadır.

Cansızlaşma

Saçta Cansızlaşma Nedenleri
Cansızlaşma bayanların sıkça karşılaştığı bir durumdur ve kişiyi bakımsız gösterir.Özellikle stres ve yoğun rejim dönemlerinde vitamin ve mineral eksikliği, güneş, klorlu su, aşırı sıcak uygulama gibi dış etkenler, çeşitli hastalıklar ve hormonal değişiklikler gibi pek çok sebeple saçlar canlılığını kaybedebilir.
Saçlarda cansızlaşma görüldüğünde bu sebepler araştırılmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Net bir sebep bulunamıyorsa uzmanın fikri alınmalı ve bilimsel araştırmalar yapılmalıdır.

Saç Cansızlaşmasına Bitkisel Çözüm
* Papatya yağı,Mersin yağı,Biberiye yağı Defne uçucu yağı,Portakal yağı.Çam terebentin esansı (tüm yağlar eşit oranda birer kahve fincanı)
Yukarıda saydığımız bitki yağları cansız saçlar için tam bir bakım sağlayacaktır. Saçlarınızın görünümü değişecek ve sağlıklı saçlara kavuşacaksınız. Tüm yağlardan eşit miktarda bir kap içerisinde karıştırılıp saç diplerine masaj yaparak sürünüz. 1 saat kadar bekletip ılık su ile yıkayınız. Bu bitki yağı karışımını haftada 2 defa saçınıza uygulayınız. Saçlarınızdaki değişime inanamayacaksınız.
*Malzemeler:
2 yumurta,1 yemek kaşığı zeytinyağı,1 tatlı kaşığı gliserin,2 yemek kaşığı elma sirkesi,
Maskenin Hazırlanışı ve Uygulanışı:
2 Yumurta sarısını çırptıktan sonra 1 yemek kaşığı zeytin yağı, 1 tatlı kaşığı gliserin, 2 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştırın saçınız ıslakken bu karışımı uygulayın, 30 dk. beklettikten sonra durulayın. Saçlarınız güçleninceye dek haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.
* Cansız ve mat saçlar şampuandan sonra demli çayla durulanabilir.
* Fesleğen  ile saç diplerine masaj yapılması köklerini güçlendirir
Bu uygulamalara ek olarak saçı kökünden besleyerek kalite artışı sağlamak için günlük 2 mg B7 vitamini almak bitkisel tedavilere bilimsel destek verecektir.Bu sayede alınan cevap daha iyi olur. Cansızlaşmayla beraber dökülmede varsa o zaman biotinle birlikte başka besleyiciler de içeren tabletler tercih edilebilir.

Saç Klonlaması Ne Zaman Yapılır

Dökülme ve özellikle de kellik sorunu olan insanların yıllardır merakla beklediği klonlama ne zaman başlayacak sorusunun cevabı ne yazık ki net bir şekilde başlayana kadar verilemeyecektir. Kelime anlamı olarak ikizlemeyi ifade eden klonlama yani bir saç kökünün tıpkısı olarak yenilerini oluşturma işlemidir.Bir anlamda alınan tek kıl kökünden on binlerce kıl kökü üretme tekniğidir. Tıbbi genetikte gelişmenin son noktası olarak değerlendirilebilecek klonlama son on yılda ciddi araştırmalar sayesinde önemli mesafe kaydetmiştir ancak hala her yerde yapılacak düzeyde bir gelişme kat edememiştir.
Klonlanması istenen kıl kökü enseden alınıp özel şartlarda klonlamanın yapılacağı laboratuar ortamına gönderilip orada çoğaltılacak ve aynı şartlarda ekim ortamına ulaştırılacaktır. Elde edilen bu kökler şu an olduğu gibi istenilen alana ekilecektir. Yani şu anda yapılan saç ekimi yine yapılmaya devam edecek ama kökler donör alandan değil çoğaltımın yapıldığı laboratuardan alınacaktır.
8 yıl önce 5-10 yılda başlayabilir dediğimiz klonlama işlemi için ne yazık ki bu günlerde yine 5-10 yılda ancak yaygınlaşabileceği görüşü hakimdir. Klonlamanın seri şekilde uygulanmaya geçmesi bile yaygınlaşmasını sağlayamayacaktır çünkü eğitimli eleman yetersizliği ve pahalılığı yaygınlaşmasını engelleyecektir.
Bunu şöyle izah edebiliriz; FUE saç ekimi 10 yıldır uygulanıyor ama hala Şırnak ta yapılacak kadar yaygın bir işlem değil.
Tabi ki bu mükemmel çözüm insanı cezp ediyor ama yinede siz saçlarınız varken onları korumak için ilaçlar kullanın ve donör alanlarınız yeterliyse onlardan saç ekimi yaptırın.

saç klonlama nasıl yapılır

 

Başörtüsü Saçı Döker mi?

Bilimsel çalışmalarla tespit edilen dökülme sebepleri arasında başörtüsü ve şapka gibi aksesuarlar sayılmamaktadır. Halk arasında böyle bir inanış olsa da bunun bilimsel desteği ve izahı yoktur.

Baş örtüsü döker diyenlerin iddiası şu şekildedir;

  • Saç hava alamaz
  • Gözenekler tıkanır
  • Saçın kan dolaşımını engeller

Bu üç görüş de doğru değildir şöyle ki ;
İlk okulda öğretilen deri oksijen alır görüşü sadece o yaş gurubuna bir şeyleri anlatabilmek amacıyla söylenir. Aslında deri asla oksijen veya hava alamaz insan derisinin böyle bir yeteneği yoktur.
Saçın gözenekleri içeriden dışarı doğru salgıların çıktığı küçük deliklerdir ve dışarıdan bir şeyle kapatılması bu salgının çıkışını engellemez yani gözeneklerin tıkanması diye bir şey söz konusu değildir. Daha çok kozmetologların insanları ikna etme amacıyla kullandığı bilimsellikle ilişkisi olmayan yanlış bir görüştür.
Saçın kan dolaşımının engellenmesi saça zarar verebilir ancak başörtüsü asla bu kadar sıkılamaz, sıkılacak olsa kişi kendi boğulur. Aynı şey şapka , bere veya türban içinde geçerlidir.
Tüm bunların yanında kişi başını kapattığı için saç ve saçlı deri hijyenine dikkat etmezse bakımsızlıktan olumsuz etkilenme olabilir.Bu durumda saçı döken örtü değil bakımsızlıktan kaynaklanan kirlenmedir.
Bu konuda yapılan istatistik çalışmalarında başörtüsü takan bayanların saç dökülme problemi örtmeyen bayanlardan daha fazla değildir.
Özetle başörtüsü, türban, şapka, bere ve kep gibi saçı kapatan giysilerin saçı dökmek gibi bir etkisi yoktur. Mutlaka bir fark olacaksa saçların kapatılması saçı; güneş ışınları, toz, kir, soğuk ve sıcak gibi olumsuz etkilerden koruyarak fayda bile sağlayabilir.Saçı dökülmüşlerin taktığı protez bunlardan farklıdır çünkü bazı protezler haftalarca çıkarılmadığı için saçlı deri kirli kalmaktadır,bu durum dökülme yapabilir.

Menapozda Saç Dökülmesi Tedavisi

Kadınlarda menopoz sonrası hormonal değişikliler olur,bunlardan en belirgini östrojen adlı hormonun azalmasıdır.Östrojen kaliteyi artıran,parlaklık veren,dökülmeyi engelleyen bir hormondur.Bu hormonun azalması  dökülme ve kalite kaybına sebep olur..

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen kadınlardaki hormonal değişim ve buna bağlı saç kalite değişiklikleri şu şekillerde karşımıza çıkar

  • Saçın uzama ve kendini yenileme hızı düşer
  • Saçlarda kuruluk
  • Parlaklık azalır
  • Seyrelir
  • Saç telleri incelir
  • Doğal şartlara (güneş ışını,rüzgar,toz gibi) dayanma gücü azalır.
  • Kuaförlük hizmetleri daha çok zarar verir.
  • Kırılganlığı artar
  • Rengini kaybeder beyazlaşır (melanositler öldüğü için renk veren melanin üretilemez)

Yaş ilerledikçe saç neden kalite kaybeder ?

  • Hormonal değişiklikler;Menopoza giren kadında yumurtalıklar yeterli çalışmadığı için kan östrojen seviyesi düşer ve saçlarda kalite kaybı başlar.
  • Bir diğer hormon etkinliği değişim ise kadınlık hormonun  azalırken erkeklik hormonu olan testosteronun azalmamamsıdır.Östrojen testosteron oaranı östrojen lehine bozulduğu için menopoz döneminde erkek tipi dökülmede artar.
  • Eser element azalması;Her iki cinste de yaş ilerledikçe gerek bağırsaktan emilimin azalması gerekse yeterli beslenememek vücutta çinko,bakır,magnezyum gibi eser elementlerin azalmasına sebep olur.Bunların azalması saç yapımını azaltır.
  • Damar sertliği;ileri yaşta bütün damarlarda az veya çok daralma olur bu da saç kökünün daha az beslenmesine sebep olur.
  • Protein yapımı;yaş ilerledikçe protein sentezi azaldığı için bir tür protein olan saçın yapımı yavaşlar
  • Hücre çoğalma hızı azalır;saç hücrelerin çoğalması sonucu yenilenir ve büyür,hücre çoğalması yavaşlayınca saç ve tırnaklar daha yavaş uzar.

Saçta oluşan bu kalitesizlik nasıl düzeltilir ?

Yaşlanmanın önüne geçmek mümkün değildir ama saçın ihtiyaç duyduğu maddeler verilirse saçın yaşlanması durdurulabilir ve ciddi kalite artışı sağlanabilir.Yaşlanmayla alımı azalan çinko,magnezyum,demir gibi elektrolitler,saçın yapı taşı olan keratin,L-sistin gibi kalite arışı sağlayan maddeler,hormonal hasarı engelleyen ürünler alınması saç kalite kaybını durdurup saçların eski kalitesine yaklaşmasını sağlayabilir.Bu amaçla birçok saç besleyici şampuan ve tablet üretilmektedir. Şampuan seçerken biotinli şampuanlar tercih edilebilir.Ağızdan hap şeklinde kullanılabilecek en etkili madde bitkisel östrojen olan isoflawondur. İsoflavon östrojen gibi etki ederek eksikliği tamamlar.Gelişmiş ülkelerde çok yaygın olsa da Türkiyede isoflavon içeren tek saç ürünü xpecia tablettir. İsoflavon yanında diğer saç kalite artışı sağlayan ürünler ve ek olarak kansızlığı tedavi edecek düzeyde demir içermektedir.

 

One comment

  1. Hocam, ön bölgeye ve 3cm yukarısına 1500 greft sıklaştırma ekimi yaptırdım iğne yöntemiyle. 10.gün saçlar yıkandığında doktor bana bu 10.gün saçının durumu 1 sene sonra saçların tamamen çıkacağı durumdur dedi, fakat sıklaştırma olduğu için kendi mevcut saçlarımı da sayarsak pek de iç açıcı bir görüntü gözlemlemedim. Şok dökülmeyi saymıyorum acaba 10.gündeki o saçların son şeklinde ekilenlerin bir kısmı üstte kıl şeklinde emanet gibi duran kıllar mı döküldü veya mevcut saçlarımda geçici bir zarar gördü. Bunlar 10.günde olabilecek şeyler midir?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    alan geniş olduğu için yeterince sıkılık sağlayamayabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.