Saçkıran genetikmi

Saçkıran; Dünyada yaygın şekilde toplam nüfusun % 0.1 (bin kişide bir) kadarında görülür yani ülkemizde 70 000 kadar saçkıran hastası olması beklenir.Her iki cinste de yaklaşık aynı sıklıkta görünür hastaların çoğu 25 yaş altındadır ancak her yaşta görülebilir. Alopecia areata denilir.
Vücutta kıl olan her yerde görülebilir,tipik bulgusu değişik çaplarda yuvarlak şekilli dökülme alanları oluşur.Diğer saç dökülmeleri gibi yıllar içinde zayıflayarak dökülme değil birden dökülme olur ve dökülme alanı avuç içi gibi parlak hale gelir.
saçkıranSebep olarak sıkıntı , stres, özellikle matem, ayrılma ve kazalar gibi olaylar hastalığı başlatıcı veya yenilerinin çıkmasını sağlayıcı faktör olarak değerlendirilse de gerçekte kesin sebebi net olarak ortaya konamamıştır.Tüm dünyada yaygın görüş vücudun kendi kendine geliştirdiği bir sorundur.Otoimmün denilen bu durum bir çok hastalığın sebebi olarak görülmektedir.Otoimmün vücudun saç köklerini öldürücü bir madde oluşturması anlamına gelir.Vücut tarafından üretilen bu saç köküne zarar veren madde saçı yapan hücrelerin ölümüne neden olmaktadır ama saçların tedaviyle geri çıkması köklerin ölmediğini gösterir ki bu çelişkili bir durumdur.Diğer taraftan oluşan bu madde kan yoluyla taşınmasına karşın neden belirli bölgelerdeki saçı dökerken bir başka alandaki kıl dökmediği de izah edilebilir bir durum değildir.
Tedavisinden ayrıca söz edilecektir ancak en sık capsaicin /kapsikum), procain, merhem şeklinde bölgesel veya enjeksiyon olarak kortizon kullanılabilir.Özellikle capsaicin ve procain solusyonları yaygın şekilde kullanılmaktadır.

sakalda saçkıran

Saçkıran Genetik midir?
Kesinlikle genetik bir hastalık değildir,yani ailesel özellik taşımaz ailede bir kişide veya daha fazla kişide görülmesi tamamen tesadüfi bir durumdur ve hastanın doğacak çocuklarına geçmez,bir başka yazıda anlatıldığı gibi kesinlikle bulaşıcı da değildir.

Saçkıran Bulaşır mı?
Dökülme sebepleri arasında sebebi net bir şekilde bulunamamış hastalıklar arasındaddır.Sebep olarak en kabul edileni vücudun kökteki hücreleri öldüren madde salgıladığı görüştür.Bu görüşe göre saçkıran otoimmün yani kendi kendine zarar verme şeklindedir.Bunun dışında sebep olarak stres gösterilmektedir ki aslında tıpta sebebi tanımlanamamış tüm hastalıkların temelinde stres faktörü olabileceği bilinmektedir.
Bilindiği gibi bulaşıcı hastalıkların temelinde mutlaka mikrop olması gerekir, bu mikrop bakteri mantar veya virüs olabilir.Hiçbir saçkıran hastasında mikrop tespit edilemez yani saç kıranın bulaşıcı olmadığı net bir şekilde söylenebilir.
İyi de bu yargı nasıl ortaya çıkmış;Halk arasına tam tanımlanamamış olması ve bazı mantar iltihabına bağlı saç dökülmelerine benzemesi sebebiyle konu hakkında bilgisi olmayan kişiler bulaşıcı olabileceği tedirginliği yaşarlar ama bunun hiçbir bilimsel desteği yoktur.

saçkıran bulaşırmı
Bulaşıcı olduğu yönünde şüphe olmasının bir diğer sebebi de ailede bir kişide çıktıktan bir süre sonra başka birinde çıkmasıdır.Bu sebebi izah edilememiş bir durumdur ama anlaşılan o ki kardeşlerin genetik benzerliği yada olmayan kardeşin bu konuda strese girmesidir.Stres alopecia areatının başlatıcı ve ilerlemesine sebep olan faktörler arasında sayılır.
Sonuç olarak;
Saçkıran diğer adıyla alopecia areata vücudun kıl olan her yerinde görülebilen bir hastalıktır,bir insandan başka insana veya aynı kişinin bir yerinden başka bir yerine asla bulaşmaz çünkü bulaşıcı bir hastalık değildir.
Benzer bir hastalık olan vitiligo ( vücutta beyaz alanların oluşması hastalığı ) hakkında da böyle bir şüphe vardır ve vitiligo da asla bulaşmaz.ayn şekilde vitiligo da otoimmün kabul edilir ve stresin artırdığı bilinir. Saç kıranda doğru tedaviyle % 98 ler düzeyinde başarı elde edilebilirken vitiligoda başarı daha düşüktür.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.