Biotin Nedir, Neden Kullanılır, Özellikleri Nelerdir?

B7 Vitaminidir, H vitamini, biotin, biyotin, saç vitamini, tırnak vitamini, kozmetik vitamini, güzellik vitamini de denen B grubu vitaminlerdendir. Suda çözündüğü için alınan miktar fazla olursa idrarla atılır. Toxisitesi görülmez.

biotin nedir

Biotin Tabletlerin İçeriği

B7 vitamini içerir. Kullanılacak hammaddenin saflığı çok önemlidir. Piyasaya verilen ilacın içindeki maddenin saflığını bilmem mümkün değildir, tamamen üreticinin güvenilirliği ve insafına kalmıştır. Saflığı % 20 olan bir ilacın içindeki aktif madde miktarı saflığı % 99 olan ilacın içindeki aktif maddenin 1/5 i kadardır ve yararı da buna paraleldir.

İçeriğini test etme şansınız olmadığı için ucuz ürün almaya çalışmak yerine güvenilir firma ürünleri tercih edilmelidir.

B7 vitamini dışında ek maddeler dolgu maddesi, boya, kıvam arttırıcılardan oluşur ki bunların önemi yoktur ve şunlardan oluşur;

  • Mikrokristalin selüloz
  • Laktoz monohidrate
  • Magnezyum Stearate
  • Sunset yellow FCF
  • Tartrazine

Biotin Tablet Özellikleri

Vücudumuzdaki keratin yapısındaki deri, tırnak ve saçın üretilmesinde en önemli aracı vitamindir, bu sebeple kozmetik vitamini denmektedir. Deri üzerindeki etkisi çok anlaşılır olmasa da kollejen üretimine katkı sağlayarak deri elastikiyetini arttırdığı bilinir.

Asıl etkisi saç ve tırnak üzerindedir. Eksikliğinde giderek artan bir kalite düşüşü olur, eksiklik giderilmezse yani tedavi alınmazsa saçlarda dökülme başlar.

Biotin Eksikliği Neden Olur?

  • Biotinaz enzim eksikliği
  • Endokrinolojik hastalıklar
  • Gıdalarla uygun miktar biotin almamak
  • Ağır diyet uygulamaları
  • Metabolik hastalıklar
  • Bağırsak bozulması
  • Sivilce tedavisinde kullanılan izotrenoin içeren tablet kullanmak
  • Stres
  • Yumurtayı çiğ tüketmek
  • Sara hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar

Biotin Eksikliği Teşhisi

  • Kan B7 vitamin düzeyine bakmak eksikliği tespit eder
  • Biotidinaz enzim eksikliği hastalığı , genetik bir hastalıktır öldürücü olabilir.
  • Saçta kalite kaybı
  • Saçlarda dökülme
  • Dermatit
  • Seboreik dermatit şikayetlerinde artış
  • Tırnakta uzamama, kırılma, yumuşama, beyaz çizgilwr oluşması
  • Depresyona eğilim
  • Kas ağrısı, halsizlik
  • Bazı sinirsel şikayetler

Bu belirtilerin görülmesi için eksikliğin belirgin olması gerekir. Bazı özel durumlar dışında ağır eksik az görülmektedir.

En İyi Biotin Hapı Hangisi

“Şu biotin en iyidir” demek doğru bir yaklaşım olmaz ve yol gösterici değil yönlendirici olur.
Biotin tablet almayı düşünüyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz.

Kullanılan hammaddenin saflığı fiyatta en önemli etkendir, ucuz ürün almaya çabalarsanız işe yaramaz ürün almak zorunda kalabilirsiniz, ucuzunun iyi olmadığı neredeyse kesindir ama pahalının iyi olacağı garanti değildir.

Üretici firmanın güvenilirliği; en önemli parametre budur, piyasada yer edinmiş firmalar imajını korumak için kalitelerini korur.

İşi daha çok saç olan firma ürünleri tercih edilmelidir, engin tecrübelerini ürünlerine yansıtırlar
Mutlaka eczanede de satılan ilaç alınmalıdır, internette satılması kötü olduğunu göstermez ama eczane raflarında yoksa güvenilir değildir.

Tek ilaç üreterek piyasaya girmeye çalışan ürünlerden uzak durun çünkü bir süre sonra yok olurlar.
Biotin ürün gamı geniş olan firmaları tercih etmelisiniz böylece kaliten emin olabilirsiniz. Türkiye’de ürün gamı en geniş firma Hair Pharma’dır ve 5 farklı formda biotin üretmektedir.

Şişede satılan markalar değil blister şeklinde üretilen markalar tercih edilmelidir çünkü şişe her açıldığında ilaç hava ve nem alır ama blister paketlemede her tablet kendi ünitesindedir. Bir doz alırken diğer tabletler hava veya nemle karşılaşmaz.

Biotin Etkileri Nelerdir?

  • Eksikliğine bağlı gelişen saç dökülmesi tedavisinde en etkili ilaçtır.
  • Saç ekimi sonrası neredeyse herkeste ekilenlerin çoğu ya da hepsi dökülür, bu dökülmeye şok dökülme denir. Yüksek doz biyotin almak şok dökülme miktarını azaltır. (1)
  • Biotinin en önemli daha doğrusu hayati önemi olan etkisi şeker hastalarında kan şeker düzeyini dengeler ve şeker hastalığına bağlı göz (retinopati, sinirlerde (nöropati), damarlarda (anjiopti) oluşan ciddi sorunların ortaya çıkmasını engeller. (2)
  • Saçın uzamasını hızlandırır ve bu konuda en etkili maddedir.
  • Saç kalitesini arttırır, saçtaki solukluk, çökme, kırılma gibi kalite sorunlarını önler.
  • Tırnağın uzama hızını arttırır.
  • Tırnak kalınlığını, sertliğini ve kalitesini arttırır (3)
  • Tırnaktaki beyaz çizgileri engeller
  • Seboreik dermatit hastalığının tedavisinde alınacak sonucu olumlu etkiler. (4)

Evcil Hayvanlarda Biotin Kullanımı?

Kedi köpek gibi insanlarla iç içe yaşayan evcil hayvanlarda tüy dökülmesi ciddi bir sorundur ve herkesi rahatsız eder. Hayvanlarda tüy dökülmesini önlemenin en iyi yolu yüksek doz B7 vitamini kullanmaktadır. İnek, domuz gibi ticari özelliği olan hayvanlarda tırnak hastalıkları önemli bir sorundur. Tırnağı rahatsız olan inek ağrır ve topallar, ağrı ineğin süt verimini olumsuz etkiler.

Biotin Yan Etkileri Nelerdir?

Suda çözündüğü için vücutta depolanmaz, idrarla atılır. Depolanmadığı için vücutta zararlı düzeyde birikme ihtimali yoktur. Bilimsel çalışmalarda herhangi bir yan etki tespit edilmemiştir. Saç ve tırnak sorunları için kullanılan dozdan çok daha yüksek dozda kullanılan şeker hastalarında bile yan etki görülmemiştir.

Saç ve tırnak kalitesini arttırdığı için insanların aklına “kıllanma yapar mı?” sorusu gelmektedir. Böyle bir yan etkisi yoktur, kalite kaybetmiş saçları eski haline yaklaştırır ama düşük kaliteli vücut tüylerinde kalite artışı yapmaz. Yani kılın kalitesini eski haline getirdiği için kıl orijinal halinden daha sert olamaz.

Biotin Saç Dökülmesi

Etkili olduğu tek dökülme tipi biyotin eksikliğinden kaynaklanan dökülmedir. Bunun dışında erkek tipi dökülme, saçkıran, strese bağlı dökülme gibi dökülme tiplerinde tek başına etkili olmaz ama asıl tedaviye ciddi destek salar. Saçkıran tedavisi yapılırken ek olarak biyotin alınması durumunda hem olumlu cevap alma şansı artar hem de alınacak cevabın kalitesi artar.

Biotin Dozu Nasıl Belirlenir?

Doz belirleme sorunun ya da eksikliğin şiddetine göre değişir. Yeni doğanlarda görülen biotidinaz enzim eksikliğine bağlı sorunun çözümünde çok yüksek dozda verilmesi gerekir. (5)
Miktar çok fazla olacağı ve yeni doğan bebeğe ilaç vermek zor olduğu için günde 3-4 defada verilir ve enzimin eksikliğine göre günde 100 mg bile verilmesi gerekebilmektedir.

Yetişkinlerde günlük doz 1 mg ile 10.000 mg arasında değişir. (1 miligram (mg) 1000 micrograma (mcg) denktir).

Toplam miktar günde bir defada alınabileceği gibi günde ikiye bölünerek de alınabilir. Alınması unutulan doz bir sonrakiyle almaya gerek yoktur, unutulan doz pas geçilebilir.
Yemek arasında ve ya yemekten sonra alınması önerilir.

Biotin Ne Kadar Alınır?

Günlük doz ihtiyaca göre belirlenir. Saç sorunlarının çözümü için belirlenin doz minimum üç ay alınmalı tercihen 6 ay devam edilmelidir. Tırnak sorunlarının düzelmesi daha uzun sürdüğü için tırnak sorunlarında en az 6 ay kullanılmalı, tercihen 1 yıl devam edilmelidir.

Uzun süre kullanmayı gerektirdiği için ilacı alırken en az 100 tabletlik olanlar tercih edilmelidir. 60 tabletlik alınırsa ya yeniden almak gerekir ya da tedavi eksik kalır.

Biotin İçeren Gıdalar

Neredeyse tüm gıdalarda vardır ancak miktarı tablet almak gibi fazla değildir. Normal beslenen ve ek hastalığı olmayan kişilerde eksikliğine pek rastlanmaz ama dışarıdan alınması keratin sentezini arttırarak kalite kaybetmiş kıllarda kaliteyi arttırır.

Bunu şöyle bir örneklemeyle izah edebiliri; parktaki çimenler su verildikçe yaşamlarını sürdürürler ama yıllar içinde kalite kaybederler. Çim alana gübre atıldığında çimin yaprak kalitesi artar, daha yeşil görünür, daha hızlı büyür. Gübreden böyle olumlu cevap alması hastalık olmasını gerektirmez.

Kaynak:

1- Semalty, M., Semalty, A., Joshi, G. P., & Rawat, M. S. M. (2011). Hair growth and rejuvenation: an overview. Journal of Dermatological Treatment, 22(3), 123-132.

2- Coggeshall, J. C., Heggers, J. P., Robson, M. C., & Baker, H. (1985). Biotin Status and Plasma Glucose in Diabetics a. Annals of the New York Academy of Sciences, 447(1), 389-392.

3- Geyer, A. S., Onumah, N., Uyttendaele, H., & Scher, R. K. (2004). Modulation of linear nail growth to treat diseases of the nail. Journal of the American Academy of Dermatology50(2), 229-234.

4- Gupta, A. K., & Bluhm, R. (2004). Seborrheic dermatitis. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology18(1), 13-26.

5- Zempleni, J., Hassan, Y. I., & Wijeratne, S. S. (2008). Biotin and biotinidase deficiency. Expert review of endocrinology & metabolism3(6), 715-724.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.