Kafa derisinde sivilce seyrek rastlanan bir durumdur ve daha çok kıl dibi iltihabı şeklinde karşımıza çıkar, follikülit denir. Normal şartlarda bu sivilceler ciddi sorun yaratmadan kendiliğinden düzelir ancak bazen iltihap derinleşerek saç köklerini öldürecek kadar zarar verebilir. Bazen bir bölgeyi tamamen kaplayacak şekilde dip dibe olabilir ki bu durumda o bölge kelleşebilir. Bu şekilde yoğun sivilce olduğunda en kısa sürede ya dermatologla görüşmeli yada antibiotik başlanmalıdır.
Kafada Sivilce Neden Çıkar? Farklı sebeplerle karşılaşılmaktadır, bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz.
- Yağlı egzama
- Seyrek yıkama yani kir
- Aşırı kaşıyarak travmatize etmek
- Egzama olmadan aşırı yağlanma
- Alerji yapan şampuan, krem vs kullanımı
- Saç çekştirme hastalığı (trikilomania)
- Saçlı deri mantarı
- Aşırı kepek
- Saç ekimi (hem ekim hem alım bölgesinde olabilir)
Saçta İltihaplı Sivilce; Saçlı derinin kanlanması çok yoğun olduğu için iltihap riski çok düşüktür ancak seyrek te olsa iltihaplanma görürüz işte bu iltihaplanma derinleşirse köklere zarar vererek parça parça saç kayıplarına sebep olabilir. İltihap tamamen düzeldikten sonra saçlar güve yeniği gibi kayıplarla çıkar. Yani kayıp dengeli değil 2-3 mm lik boşluklar şeklindedir.
Kafadaki iltihap ilerleme yani diğer bölgelere bulaşma riskide taşır, bu ilerleme fark edilirse zaman kaybetmeden uzman doktor muayenesi yaptırılmalıdır. Seboreik dermatit denilen yağlı egzamada da ense bölgesinde bu tür kıl dibi iltihapları görülebilir anca seboreik dermatitte görülen sivilcemsi görünüm çok farklı bir durumdur ve gerek şikayetler, gerek sebepleri gerekse tedavisi de farklıdır.
Saç Ekiminden Sonra İltihaplı Sivilce Çıkması; Sivilcelenmenin en sık görüldüğü durum saç ekildikten sonraki 3-8 aylık dönemde ekilen saçların yolunu şaşırarak cilt altında uzaması şeklinde karşımıza çıkar. iltihabın ilerlemesi hem ekilen köklere hem de önceden bölgede var olan köklere zarar verip öldürebilir. Bu konu saç ekimi sonrası sivilceler çıkması konusunda ayrıntılı incelenecektir. Aynı durum daha seyrek olarak sakal, bıyık, favori ve kaş ekimi sonrası da görülebilir ancak çokdaha azdır.
Kafada Sivilce Çıkması Tedavisi; Genellikle ağır düzeyde değildir ve tedavi gerekmez çünkü kısa sürede kendiliğinden geçer. Yoğun olduğu durumlar dökülme açısından önemlidir. yoğun sivilcelenme olması genellikle mantarla birliktedir ve mantar varlığından emin olunmalıdır. Gerekirse nativ preparat hazırlanıp mantar tespiti yapılmalı ona göre ilaç başlanmalıdır. Mantar varlığından bağımsız bir şekilde antibiotik başlanmalıdır.
Sivilcelenme kafa dışında sakal gibi kılların olduğu alanlarda da görülebilir. Sakal bölgesinde görülmesinin en önemli sebebi jileti ters yönde sürmektir.
Roakutame 250mg. Anti biotik!!için o her şeyi kuruturuyor 3 ay içmeli!!
benim saçlarımda da böyle sivilceler çıktı ne yapabilirim lütfen bana yardımcı olun
Op.Dr.Atilla KAYA
muayene olsanız iyi olur sivilce kökü öldürebilir
benım kızımında kafa drısı boyle gıt gıde cogalıyor doktora goturdum hepsı losyon ve ayrı ozel sanpuan verdıler ama sonuc cok kotu ne yapabılırım lutfen yardımcı olurmusunuz kızım 9 yasında
Op.Dr.Atilla KAYA
burdan öneride bulunulmaması gereken düzeyde ciddi bir sorun,sonuçta çocuk olduğu için daha dikkatli olmak gerek.bence bir dematologun kontrolünde olmalısınız