Bu sayfada seyrek rastlanan saç dökülme sebepleri ele alınmıştır. Erkeklerde % 95, kadınlarda % 50 oranında görülen ergenlikten önce asla görmediğimiz erkek tipi dökülmeler (genetik, ailesel, hormonal, ırsi adlarıyla da bilinmektedir) ayrı sayfalarda ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Ayrı sayfada incelenmesinin nedeni en önemli neden olmasıdır.
Kansızlığa Bağlı Saç Dökülmesi
Erkek tipinden sonra en sık teşhis edilen dökülme tipidir ancak bu teşhis ne yazık ki büyük oranda doğru teşhis değildir, daha çok doktorun tam bir neden bulamadığı durumda hastanın beklentisini karşılamak ve onu ikna etmek amacıyla konulan teşhistir. Bu sebeple genellikle demir eksikliğinin ve kansızlığın giderilmesine rağmen dökülmenin durmadığı görülür. Ya da diğer bir izah şekli şudur; derin kansızlığı olmasına rağmen saçı dökülmeyen çok sayıda insan görebilirsiniz.
Saç Düzleştirici Saçı Döker mi?
Ütü mantığıyla çalışan düzleştiriciler ütü gibi doğru ve dikkatli kullanılırsa zarar vermesi beklenmez ancak kılın dayanma gücünden daha sıcak bir şekilde yada daha uzun süre uygulanırsa protein yapısı bozulur bir anlamda yanar. Yanan saçlar yanma düzeyine göre hasar görmüş olur.
Saçı düzleştirici saçın köküne zarar veremez yani kökten dökülmeye diğer deyimle kalıcı dökülmeye sebep olmaz ama saçın yanarak yapısının bozulmasına ve kırılarak dökülmesine sebep olabilir.Yukarda da yazıldığı gibi eğer çok fazla sıcak uygulanmazsa saç zarar görmez ve kırılarak bile olsa saç dökülmez.
Şu konulara dikkat etmek düzleştiriciyle saçınıza zarar vermenizi engeller;
Kaliteli cihaz kullanın;termostatı iyi çalışmayan bir cihazın gerçek ısısını anlamadığınız için yakabilirsiniz.
Kullanım önerilerine dikkat edin ve aşırı sıcak uygulamayın.
Saçınıza uygun derece ve uygulama süresini doğru tespit edin.
Bu konuda tecrübeli kişilerin önerilerine kulak verin.
Acele işiniz varsa düzleştirme işini başka zaman erteleyin ve gereken özeni gösterebileceğiniz kadar zaman ayırın.
Saçınız çok ıslakken değil nemliyken düzleştirici kullanın.
Saçı düzleştirme amacıyla yapılan Brezilya fönü ayrı bir konu olarak işlenmiştir.
Düzleştiriciyle saçınıza zarar verdinizse panik yapmayın çünkü kökler zarar görmeyecektir ve aylar içinde eski halini alacaktır.
Saç Dökülmesine Neden Olan Protein
Dökülme konusu büyük oranda aydınlatılmış bir durumdur, ailesel olarak taşınan faktörlerin etkisi uzun süredir bilinmektedir.Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalarda saçı döken sebep olan bir protein tespit edilmiştir.
Çalışmalarda dökülme olan alanda prostoglandin D4 adli bir protenin biriktiği ve dökülmeye sebep olduğu gözlenmiş ve bölgesel olarak Prostoglandin D4 enjekte edilen hayvanlarda o bölgede tüylerin döküldüğü tespit edilmiştir.
İlk bulgular prostoglandin D4 ü bölgesel olarak azaltılması halinde dökülmenin durdurulabileceği ve ayva tüyü halinde gelmiş kılların kalitesinde artış sağlanabileceği yönündedir.
Bu güne kadar geliştirilmiş olan bilimsel ürünler procapil ,minoxidil ve finasteridden farklı bir yolla etki etmesi beklenen böyle bir ürünün krem şeklinde üretileceği ve beklide bu güne kadar kullanılanlardan daha etkili olacağı öngörülmektedir.
Yeni bulunan dökülme sebebi prostoglandin D yi engelleyecek ilaçların 4-5 yılda eczane raflarına gireceği tahmin edilmektedir ancak genellikle bu gurup ürünler öngörülen süreden çok sonra piyasaya verilebilmektedir.
Guatr Saçı Döker mi?
Guatr hastalığı diyince tiroid organının hastalığı anlaşılır. Guatr da hormon düzeyine göre iki çeşit vardır hormonların düşük olması ve hormonların yüksek olması (zehirli guatr),dökülme şeklide bu hormon düzeyine göre değişik karakterde olabilmektedir.Zehirli guatr a bağlı dökülme ayrı bir konuda ele alınacaktır.
Guatra bağlı saç dökülmesi belirtileri
Hipotirodide yani hormon azalması durumunda hücre metabolizması yavaşlar, ciltte kuruma olur. Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak saçın üretim hızı düşer ve dökülme olur, yağlanmanın azalması saçta mat ve sönük bir görünüme sebep olur. Saçın uzama hızı yavaşlamıştır. Bu tip guatra bağlı dökülmeye telogen effulium denir. Diğer telogen effulium sebepleri ve telogen effulium tedavisi ayrı incelenecektir.
Guatra bağlı saç dökülmelerinin tedavisi
Öncelikle asıl hastalık olan guatrın tedavisi yapılır. Hipotiroidi yani hormon düşüklüğü varsa dışardan hap olarak tiroid hormonları alınır. Bu tip dökülmeler asıl hastalığın tedavisiyle büyük oranda durur ve eski dökülenler geri çıkar.Tedavinin gecikmesi halinde kökler fazla zarar gördüğünden geri çıkma ihtimali azalır. Guatr tedavisine başlandığında saça yönelik olarak günlük 10 mg B7 vitamini veya xpecia gibi çoklu saç besleyiciler almak geri dönüş hızını ve uzama hızını artırır.Guatr hastalığında genellikle bölgesel ürün kullanımı önerilmez ama bitkisel saç dökülme ilacı alınabilir.
Bebeklerde Saç Neden Dökülür?
Nerdeyse her yeni doğan bebekte aynı durum görülür,doğumda var olan yada doğduktan sonraki haftalarda çıkıp uzayan tüy gibi ince saçlar 2-3 ay içinde dökülür.Bu dökülme fizyolojik yani normal bir durumdur.Anagen dönemindeki kıllar telogene geçerek dökülür.Dökülen saçların hepsi aylar içinde telogenden katagene geçer ve daha kaliteli olarak geri çıkar.
Bebeklik dönemindeki bu tip dökülme telegen effluvium sınıfına girer ve tedavi etmeyi gerektirmez.
Bu doğal dökülme dışında birde ciddi bir hastalık olan biotidinaz eksikliğine bağlı dökülme vardır, eksikliğin düzeyine göre dökülme yanı sıra tırnak gelişememesi,cilt sorunları olabilmektedir.Ağır biotidinaz eksikliği erken dönemde tedavi başlanmazsa öldürücü olabilmektedir.
Jöle Saçı Döker mi?
Jöle halk arasında bu konuda çok suçlanan bir üründür ama ne yazık ki zavallı jöle haksız suçlamalara maruz kalmaktadır.Jöleler % 99 düzeyinde su ve % 1 civarında jeletin ve az miktarda parfüm veya boya içermektedir ve bunların saç köküne zarar verme ihtimali yoktur.Seyrek olarak görülen alerjik durumlardaysa cilt rahatsızlığı olur ama saç dökülmez.Aslında dışarıdan uygulanan neredeyse hiçbir ürün saç dökülmesine sebep olmaz çünkü saç dökülmesi kökle ilgili bir sorundur.
İyide jölenin saç döktüğü kanaati nereden çıkmış ?
Bence şöyle izah edilebilir;
Jöle kullanımı başlama yaşı kişinin kendi görüntüsüyle daha fazla ilgilendiği yaşta başlar kişinin kendiyle uğraşma yaşı ergenlik yaşlarıdır yani erkeklik hormonlarının en yüksek olduğu dönemlerdir.saç dökülmesinde en önemli (% 95) suçlu hormonlar olduğu düşünülürse doğal olarak saçın dökülmeye başlama yaşıyla jöle kullanımına başlama yaşı denk gelmektedir.
Sonuç olarak;
Jölenin içinde saç köküne zarar verebilecek herhangi bir madde olmadığı için saçı dökmez ama bu dönemde genetik saç dökülmesi sorunu eklenir kişi genetiğini değil jöleyi suçlar.
Genel cerrahi ve medikal estetik uzmanı olan Op. Dr. Atilla Kaya, Türkiye’de FUE alım yöntemi ile saç ekimi yöntemini geliştirmekle birlikte aynı zamanda yine ülkemizde ilk defa kaş ekimi uygulamasını geliştirmiştir.
Merhaba ben hiportrioidi hastasıyım ve 6 aydır eutrox kullanıyorum trioid için bu hastalığı saç dökülmesiyle öğrendim ve hala saç dökülmem devam ediyor yazınızda tedaviyle düzeleceğini söylemişsiniz fakat trioid ilacını ömür boyu kullanacagım yani trioid ilacında dökülme yapıyor mu? Birde saç dökülmememin geçmesi uzun sürer mi? Ve ne yapmalıyım teşekkür ederim
Günlük 10mg HP biotin kullanabilirsiniz. Hipotroidide biotin ihtiyacı artıyor. Eğer saç dökülmesi fazla ise beraberinde xpecia tablet de başlayın, saçını istediğiniz forma ulaşınca bırakabilirsiniz.
Öp. Dr. Atilla Kaya
Merhabalar benim magnezyum ve ferritin eksikliği var ilaç kullanıyorum ama saçlarım yine dökülüyor.biotin kıllanma yapar mı?
Hayır, yapmaz, Çünkü normalde vücutta sentezlenen bir vitamin.
Öp. Dr. Atilla Kaya
Sayın Hocam, kışın soğuk havalarda taktığımız şapka ya da berelerin saçın havasız kalmasına ve dökülmesine yol açar mı?Bir de yazılarınızda saçın sadece kökten beslendiğini yazıyorsunuz..Peki durum böyle iken dışarıdan kullanılan sabun ya da her türlü şampuanın temizleme dışında ne etkisi olabilir..Oysa şampunalarının ve sabunların içeriklerinde bir sürü vitamin yazılıyor ,bunların saç köklerine ulaşma şansı var mıdır?Cevaplarsanız sevinirim.tşk.
merhaba Vedat bey
dışardan uygulanan şampuan vb maddeleri saçınızda etkin olabilmesi için bekletmeniz gerekir.yıkama işlemi kısa sürede yapılır,bu nedenle emilim zor olur.mesela saç dökülmesi tedavisinde uygulana spreylerin maximum emilim için uygulamadan sonra saçlı deride 4 saat kalması gerekiyor
Op.Dr.Atilla Kaya