Saç Ekimi Nasıl Yapılır? En İyi Saç Ekim Yöntemi Nedir?

Saç dökülmesi kadın ve erkek fark etmeksizin toplumun büyük bir bölümünü etkileyen bir sorundur. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin %85i kadınların ise %40ı saç dökülmesi sorunu yaşamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile de birlikte dökülme görülme riski ve oranı artmaktadır. (1) Saç dökülmesi problemlerinde ilk olarak dökülmenin tipine göre ürün kullanımı önerilmektedir. Ürün kullanımı ile sonuç alınamayan saç dökülmelerinde ise en güvenli ve doğal görünüm sağlayacak yöntem saç ekimidir. Bu yazımızda saç ekimi için kullanılan teknikler detaylı olarak ele alınacaktır. Yazımızı inceleyerek saç ekimi nasıl yapılır, en iyi saç ekimi yöntemi hangisidir, hangi yöntemle ekilen saçlar doğal görünür gibi ekim hakkında merak edilen soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Saç dökülmesi tedavisi için hangi ürünler kullanılabilir?

Saç Ekimi

Saç ekimi ilk defa 1950 li yıllarda Japonya’da ilkel bir şekilde yapılmış ve 2004 yılına kadar çok yavaş bir hızla ilerlemiş ve bu yılda devrim niteliğinde değişiklik başlamış ve gün geçtikçe ilerlemiştir.

İlk yapıldığı yıllarda enseden alınan parça 5 mm eninde 10-15 cm uzunluğunda şeritler haline getirilip deride açılan yarığa yerleştirilirdi. Doğaldan çok farklı olduğu için çok kötü görünürdü ve bu sebeple uygulama sınırlı kalmıştır.

Saç ekimi talep gören bir konu olmasından dolayı suiistimale oldukça açık bir konudur. Yanlış bilgiler edinmemek ve doğal görünmeyen bir saç ekimi yaptırmamak için konunun iyi anlaşılması oldukça önemlidir.

Saç ekiminin nasıl yapıldığının ve hangi yöntemin daha avantajlı olduğunun anlaşılması (daha doğal görünüm elde edileceğinin anlaşılması için) köklerin nasıl alındığının ve nasıl ekildiğinin iyi anlaşılması gerekmektedir.

Saç Ekiminde Kıl Kökü Alım Yöntemleri

Günümüzde köklerin alınması için kullanılan 2 yöntem bulunur. Bunlar piyasada da bilinen FUE ve FUT yöntemleridir.

FUT Yöntemi

FUT yöntemi piyasada bir ekim yöntemi olarak bilinse de aslında FUT kıl köklerinin nasıl alındığını ifade etmektedir. FUT yani folliküler unite transplantasyonu köklerin enseden büyük parçalar halinde alınması yöntemidir. FUT (follikuler unite transplantasyonu) bu yöntemde kökler enseden alınan büyük parça halinde çıkarıldıktan sonra küçük parçalara ayrılarak ekim yapılmak istenen seyrek ya da kelleşmiş alana ekilirdi.

Bu yöntemde ekim esnasında açı verilemediği için “çim adam” gibi bir görünüm ortay çıkmaktaydı. Bundan dolayı ekim yapılan kişide memnuniyet düzeyi oldukça düşüktü. Ekimin doğal görünümden uzak olmasına ek olarak ensede büyük bir ameliyat izi kalması da estetik anlamda kötü bir görünüme neden olmaktadır.

Ensede oluşan gerginlik ve ekilen yerde oluşturulan şişlik işlem sonrası hasta lüksünün de çok sıkıntılı olmasına neden olmaktadır. FUT yöntemi ile kök alımının birçok olumsuz etkisi olmasından dolayı kök alımı için 2003-2004 yılında FUE adı verilen yeni bir yöntem geliştirilmiştir. FUE yönteminin geliştirilmesi ile birlikte FUT yöntemine olan talep giderek azalmıştır.

SAÇ EKİMİNDE KÖK ALIM YÖNTEMLERİ (1)

FUE (follikuler unite extraksiyonu)

FUE yöntemi FUT yönteminin dezavantajlarının ortadan kaldırılması için geliştirilmiş bir kök alım yöntemidir. (2)Bu yöntem köklerin ameliyatla büyük bir parça ile değil küçük 1-1.2 mm lik parçalar halinde alınmasını tarif eder. FUE yöntemi ilk zamanlarda FUT tan çok farklı görünmezdi ancak alınan parçacıkların tek tip ve çok ince olması ekim kalitesine yansımış ve giderek daha doğal sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır.

Ense, sakalın gereksiz alanları, göğüs gibi donör alanları uyuşturulur, kıl yapısına göre 0.6 mm ile 1.2 mm değişen kalınlıktaki alım uçlarıyla donör alandan kökler alınır, uzun süre bekletmeksizin hazırlanan seyrek alana ekilir. Alım yöntemi kadar, köklerin nasıl ekildiği de elde edilen görünümün doğala yakın olmasında önemlidir.

Günümüzde geliştirilen ekim yöntemleri sayesinde alınan kökler doğaldan farksız, istenilen açı ve yön ile ekilebilmektedir.

Saç Ekiminde Kıl Köklerinin Ekim Yöntemleri

Saç ekiminin doğal bir görünüme sahip olması için kıl köklerin doğru yön ve açı ile ekilmesi son derece önemlidir. Aksi halde doğallıktan oldukça uzak ve hoş olmayan bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ekim yöntemleri değerlendirilirken mutlaka köklerin uygun yön ve açı ile ekilmesine olanak sağlayan yöntem tercih edilmelidir. Tabi ki yöntem kadar uygulayan doktorun el becerisi de önemlidir. Bu nedenle ekim yaptırmadan önce araştırma yaparken mutlaka doktorun daha önce yapmış olduğu ekimleri incelemenizi öneririz.

Köklerin nasıl alındığı kadar nasıl ekildiği de önemlidir. Köklerin ekimi için ise 5 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; lazerle ekim, robotla ekim, safirle ekim, pen (CHOI) ve iğne ile ekimdir.

Kıl Kökü Ekim Yöntemleri

Saç ekiminde ilk olarak kıl kökleri alınır. Sonrasında ise ekim yapılacak alanda kanallar açılarak alınan kıl kökleri ekilir. Konforlu ve estetik kaygı yaratmayacak bir ekim ikin kıl kökü ekilirken en küçük kanalın açılması ya da kanal açılmadan ekim yapılması önerilir.

Kanal Açılarak Ekim Yapılan Yöntemler

Lazerle Saç Ekimi

Piyasada birçok ekim merkezinde lazerle saç ekimi yapılmaktadır algısı yaratılmaktadır. Ancak lazerle saç ekilmesi gibi bi durum söz konusu değildir. Lazerle ekimden kasıt kök nakli yapılırken kanalların lazer ile açılmasıdır. Lazer denilince ilgi çekici dursa da maalesef ki başarısız ve yan etkili bir uygulamadır.

Kanalar kesici aletlerle değil lazer ışığıyla açılır, lazer yakarak kanal açtığı için kanama çok az olmaktadır ancak yakarak açıldığı için oluşan yanığın iyileşmesi ge olmakta, damarlar yandığı için folikül beslenememekte ve kök ölümü çok olmaktadır. Yan etkileri sebebiyle de kullanımdan kalkmıştır.

Robotla Saç Ekimi

Kelimenin tam anlamıyla “kelime cambazlığıdır” tamamen tüketiciyi yönlendirme amaçlı sunulan bir cihazdır. Ekim işlemi robotla yapılmamaktadır ancak hastaya böyle lanse edilerek daha fazla para talep edilmektedir, gerçeği değerlendiremeyen hasta ise aldanmaktadır. Robotla kök alınır ekimi yine diğer yöntemlerde olduğu gibi asistanlar yapar.

Safir Saç Ekimi

Kelime cambazlığına ikinci örnek denilebilir çünkü safir cama yakın yapısı olan bir madendir ve sadece kanalların açılmasında kullanılır. Yani ne kök alımında ne de ekimde kullanılan bir alet veya yöntem değildir, tamamen göz boyama daha doğrusu “biz farklı yapıyoruz” diyebilmek için uydurulmuş bir isimdir. Çok küçültülmüş jilet, lateral slir veya benzeri aletlere üstünlüğü yoktur.

Kanal Açılmadan Ekim Yapılan Yöntemler

CHOİ (PEN Yöntemi) Saç Ekimi (DHİ (direct hair injection))

Pen yöntemi de denmektedir, gerçekten diğerlerinden daha farklı ve bir çok üstünlüğü olan bir yöntemdir. Tetik mekanizması olan ince uçlu aletin içine kök yerleştirilir, ince uç deri altına sokulur ve tetiğe basarak kök içeri bırakılır. Diğer yöntemlere en büyük üstünlüğü daha yatay (60 derece civarı) ekimin mümkün olmasıdır. Alet kullan-at alet olduğu için maliyet artmaktadır bu sebeple daha pahalı yapılır.

İğne İle Saç Ekimi

Günümüzde saç ekiminde gelinen son noktadır. 0.6-0.7 mm lik iğne (çocuklara enjeksiyon yapılan iğne) istenilen yönde ve açıda deriye batırılır iğne çıkarılırken kök deri altına yerleştirilir. Kökün beslenmesine dikkat edilerek istenirse 25 derece ile bile ekim yapılabilen bir tekniktir. Açı yanı sıra yön kavramı da önemlidir. İğne ile ekimde kulak üstünde kulak önüne bakacak şekilde yön verilirken ön kısımda karşıya doğru yön verilebilmektedir. Kökün canlı kısmına hiçbir aşamada dokunulmadığı için kök ölümü de olmaz. Özelikle açı ve yönün çok önem arz etiği kaş, sakal, bıyık ekimi gibi ekimlerde iğne yöntemi dışındaki yöntemlerle doğal sonuç almak mümkün değildir.

İğne ile yapılan ekimler diğer yöntemlere göre çok daha memnun edici sonuçlar vermektedir. İğne ile ve tecrübeli bir doktor tarafından yapılan ekim neredeyse doğaldan farksızdır.

Kaynaklar

1.Zito, P. M., & Raggio, B. S. (2019). Hair transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547740/

2.Dua, A., & Dua, K. (2010). Follicular unit extraction hair transplant. Journal of cutaneous and aesthetic surgery3(2), 76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956961/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.