Saçkıran (Alopesi Areata) Nasıl Geçer? Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Saçkıranın (Alopesi areata) günümüzde hala net bir tedavisi yoktur. Dökülen kıllar çoğunlukla bir yıl içerisinde kendi kendine geri çıkabilir. Uygulanacak olan tedaviler bu süreci kısaltarak kılların daha hızlı bir şekilde çıkmasına destek verebilir.

İğne, steroidli krem, losyon,  ve ağızdan alınacak olan steroidli tabletler ile ditranol krem gibi ilaçlar tek başına yada birlike kombin olarak kullanılabilir.

Bunların yanı sıra evde kullanabileceğiniz bazı yöntemlerde mevcuttur. Yazımızda saçkıran tedavisi için sıklıkla tercih edilen yöntemlerden bahsedeceğiz.

Saçkıran (Alopesi Areata) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran oldukça eskiye dayanan bir hastalık olup neden olduğu tam olarak belli değildir. Ancak çoğu uzmanın ortak görüşü strese ve genetik faktörlere dayalı olduğu yönündedir. Saçkıran tedavisinde ilk yapılması gereken stresin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Stres ortadan kalktığında saçkıran kendiliğinden iyileşebilecek bir hastalıktır ancak bu süreci hızlandırmak için birçok tedavi metodu bulunmaktadır. Bunların bir kısmı da evde uygulanabilecek yöntemlerdir.

Sarımsakla Tedavi

Sarımsak tedavisi yaygın şekilde tercih edilen yöntemlerden biridir. Birçok kişi doktora başvurmadan önce çevresinden duyduğu tavsiyeler doğrultusunda bu yöntemi uygulamaktadır. Sarımsak ile yapılan saçkıran tedavisinde başarı oranı için %50 denilebilir.

Bir diş sarımsağı ikiye bölerek kesik olarak tarafı saç dökülmesi meydana gelen bölge tahriş olana kadar sürmeli ve pembeleştiği zaman bırakmalısınız. Yara yapacak boyutlara kadar devam ettirmemelisiniz. Biraz canınızı yakacaktır ancak dayanılmayacak düzeyde değildir. Bu işlemi 2-3 gün ara vererek yapmanız önerilir. Ortalama yanıt alma süresi ise 3 aydır. Yani 3 aydan kısa bir sürede de yanıt alabilirsiniz ancak almadığınız taktirde vazgeçmemeli ve en az 3 ay olana kadar devam etmelisiniz.

Kortizon Enjeksiyonu

Saçkıran probleminden dolayı dermatoloji uzmanına (cildiye doktoru) başvurduğunuzda çoğunlukla kortizon tedavisi tercih edecektir. Kortizonun saçkıran tedavisinde ki başarı ortanı ortalama %70 civarındadır. Kaç seans veya ne kadar ölçekte uygulanması gerektiği doktorunuz tarafından belirlenmektedir. Kortizon tedavisinde de minimum 3 ay kadar devam edilmesi gerekmektedir.

SADBE (Squarik asit di butil ester)

Sadbe, Squarik asit di butil ester anlamına gelmektedir. Bu madde saçkıran tedavisi adına geliştirilmiş bilimsel bir maddedir.

Ülkemizde SADBE isminde saçkıran tedavisi için geliştirilmiş olup eczanelerden, online satış noktalarından ve sadbe resmi satış sitesinden temin edilebilmektedir.

Roll-On formunda olan bu ürünün %1 ve %0.1 olmak üzere iki ayrı formu bulunmaktadır. Sadbe ile uygulanan tedavinin de minimum 3-4 ay tekrar edilmesi gerekmektedir. İlk 2 ay %0.1’lik formunu kullanıp sonrasında dozu yükselterek %1’lik formuna geçilmesi önerilmektedir. Doktorunuz farklı bir öneride bulunmadıysa günde 2-3 defa uygulanmasında bir sakınca yoktur. İçeriğinde bulunan capsaicin maddesi yanma ve tahriş yapan bir maddedir. Bu durumla karşılaştığınızda panik yapmamalısınız.

İçeriğinde %0.1 oranında squarik asit di butil ester ve %0.075 oranında capsaicin bulunmaktadır. Squarik asit di butil ester maddesi saç köküne karşı immun reaksiyonu azaltmada, capsaicin ise dökülme meydana gelen bölgeyi irite ederek tahriş etme ve kıl kökünü uyarmak için kullanılmaktadır.

Minoksidil (Minoxidil)

Bir diğer tercih edilen madde ise erkek tipi saç dökülmeleri içinde kullanılan minoksidildir. Ancak minoksidil saçkıran tedavisinde tek başına yeterli değildir. Uzmanlar daha etkili olması bakımından minoksidilin kortizon ile birlikte kombin şekilde kullanılmasını önermektedir. Minoksidili piyasada topikal olarak temin edebilir ve kullanabilirsiniz.

Saçkıran Ne Kadar Sürede Geçer?

Yazımızda saçkıranın çoğunlukla stres ile ortaya çıktığından sıklıkla bahsettik. Dolayısıyla ilk olarak stresin ortadan kaldırılması gerektiğinin de üzerinde durduk. Bu doğrultuda saçkıranın ne kadar sürede iyileşebileceği yönünde bir süreç belirtmek doğru değildir. Bu tamamen sizinle ve uyguladığınız tedavi ile alakalıdır. Eğer stresi ortadan kaldırır tedavide kullandığınız yöntemi de sürekli olarak tekrar ettirirseniz saçkıran yüksek olasılıkla kaybolacak ve saçlarınız yeniden çıkmaya başlayacaktır.

1- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26932732/

2- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30155952/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.