Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Saç kaybı, insanlığın varoluşundan günümüze kadar moral bozucu sorun olmuştur. Öyle ki Eski Roma’da saçı dökülen insanlar bunu “bela” olarak nitelendirmiştir. (1).

Bir diğer örnekte ise Julius Caesar, saçsızlığı “zayıflık göstergesi” olarak nitelendirmiş ve mevcut saçlarını öne doğru tarayarak gizlemeye çalışmıştır.

Saç dökülmesi, günümüzde de büyük bir psikolojik sorun olmaya devam ediyor. Öyle ki kronik ve ölümcül hastalık kadar, insanları kötü yönde etkilemektedir. (2).

Saç dökülmesi problemi olanlar ne yapmalı

Peki, saç dökülmesinin çözümü yok mu?

Tabii ki var, değerli arkadaşlar; Androgenetik (erkek tipi saç dökülmesi de) dahil olmak üzere hiç bir dökülme türü çözümsüz değildir. Erken teşhis ve uygun tedavi sürecine başlanması ile birlikte, bazı durumlarda kısmen; bazı durumlarda ise kalıcı olarak önlenebilir. (3).

Saçı dökülenler ne yapmalı?

Saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalan insanların, ilk yapması gereken mutlaka bir Dermatoloji uzmanına muayene olmaktır. Cildiye uzmanı olarak da bilinen bu hekimler, saç dökülmesi tedavisinde deneyimlidirler. Gerek kamu hastaneleri, gerekse özel hastanelerde cildiye bölümü bulabilirsiniz. (4).

Kamu hastanelerinden randevu alacaksanız, Klinik seçimi kısmından “Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye)” şeklinde seçim yapmanız gerekir. (5).

Yaşadığınız il ve ilçede, deri ve zührevi hastalıkları bölümü olan hastaneleri görmek ve randevu oluşturmak için MHRS “Merkezi Hekim Randevu Sistemini” aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak kullanabilirsiniz. https://mhrs.gov.tr/

Dermatoloji Muayenesinde Nelere Dikkat Etmeli?

Doktor ile görüşmeye (muayeneye) gitmeden önce bir planlama yapmalısınız.

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, ne zaman başladığı, sorun ortaya çıkmadan önce sorunun ortaya çıkmasında etkisi olabileceğini düşündüğünüz olayları da belirtecek şekilde hazırlık yapmalısınız. Gerekirse bir kağıda not alarak da aktarabilirsiniz.

Örnek: Saçkıran (Alopecia Areata) olan birinin muayenesinde, sorun ortaya çıkmadan önce yaşadığı süreç çok önemlidir. Sınava hazırlık için stresli bir dönem geçirmiş olabilir. Bunu belirtmesi gerekir. Sorunun kaynağı bu olabilir. (6).

Farklı bir örnek: Saçkıran problemi oluşmadan önce, aile bireylerinden birinin ölümü ile ciddi bir üzüntü yaşamış olabilir Yine aynı şekilde, sorunun kaynağı bu olabilir.

Ya da sivilce tedavisi gören bir kişi gördüğü tedaviyi, kullandığı ilaçları belirtmesi gerekir. Bazı sivilce ilaçları saç dökülmesine sebebiyet vermektedir. Siz, bu bilgileri doktora belirtmeniz halinde; teşhisi ve çözümü oldukça kolay olacaktır. (7).

Aynı şekilde aile bireylerinde saçı dökülen ya da kellik problemi olan var mı? Bunu da belirtmeniz gerekir. Androgenetik (genetik saç dökülmesi) olup, olmadığını teşhis edebilmek için etkili olacaktır. (8).

Ya da fazla kilolardan kurtulmak için yaptığınız diyet olabilir. Şok diyet dediğimiz, sağlıksız kilo verme işlemleri de maalesef dökülmeye neden olmaktadır. Bunları belirtmeniz, oldukça etki olacaktır. (9).

Dermatoloğa Neden Muayene Olunmalı?

Saç dökülmesi: Normal bir vatandaşın gözünden bakıldığında, tek tip sorun olarak görülür. Bu yönünden dolayı, çözümü de tek tip gibi algılanır. Örnek: Saç dökülmesi yaşayan bir tanıdığın, arkadaşın uyguladığı yöntemi diğer insanlarda uyguluyor. İşte bu hatalı bir uygulamadı. Dermatoloğa muayene olmadan, saç dökülmesi tipi belirlenmeden; arkasında yatan nedenin ne olduğu bilinmeden çözüm aramanız mantıklı olmayacaktır.

Cildiye uzmanına muayene olduğunuzda, saç dökülmesi tipinin ne olduğu, arkasında yatan bir neden ya da hastalık var mı? Buna bakacak ve ona göre çözüm önerisi sunacaktır. Saç dökülmesi nedenleri olarak (skarlı, skarsız) birçok etken bulunmaktadır. Bu hususu, “Saç dökülmesi neden olur?” Yazısında detaylıca ele alacağız. (10,11)

REFERANSLAR

1. Broadley, D., & McElwee, K. J. (2020). A “hair‐raising” history of alopecia areata. Experimental dermatology, 29(3), 208-222.

2. Kuty-Pachecka, M. (2015). Psychological and psychopathological factors in alopecia areata. Psychiatr Pol, 49(5), 955-64.

3. Gordon, K. A., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 4, 101.

4. Tsuboi, R., Itami, S., Inui, S., Ueki, R., Katsuoka, K., Kurata, S., … & Guidelines Planning Committee for the Management of Androgenetic Alopecia. (2012). Guidelines for the management of androgenetic alopecia (2010). The Journal of dermatology, 39(2), 113-120.

5. Kaçar, S. D., Özuğuz, P., & Karaca, Ş. (2014). Pediatrik Yaş Grubunda Saç ve Saçlı Deri Hastalıklarının Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Dermatology/Turk Dermatoloji Dergisis, 8(3).

6. Gönül, M., Gül, Ü., Piskin, E., Çakmak, S. K., Soylu, S., Kiliç, A., & Biyikli, Z. (2011). Alopesi Areatali Hastalarin Geriye Dönük Degerlendirilmesi/Retrospective Evaluation of Alopecia Areata Patients. Turk Dermatoloji Dergisi, 5(2), 43.

7. Kaya İslamoğlu, Z. G. (2013). İzotretinoin kullanımının saç döngüsü üzerine etkisi.

8. Kutlubay, Z., Baglam, S., Engin, B., & Serdaroglu, S. (2014). Erkeklerde androgenetik alopesi/Male androgenetic alopecia. Türkderm: Türk Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi= Turkderm: Turkish Archives of Dermatology and Venereology, 48, 36.

9. Aksoy, G. G. (2014). Diffüz saç dökülmeleri; besinsel eksikler ve destekler/Diffuse alopecia; nutritional factors and supplements. Türkderm: Türk Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi= Turkderm: Turkish Archives of Dermatology and Venereology, 48, 45.

10. Kaya, A. (2020). Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?. Erişim Adresi: https://www.ideaklinik.com/sac-dokulmesi.html

11. Gövercin, M. (2018). Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora (Bölüme) Gidilir?. Erişim Adresi: https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-icin-hangi-doktora-gidilir/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.